Studeren

TIPS & TRICKS

Studeren?! Voor de één een hele leuke nieuwe uitdaging, voor de ander een enorme last en voor sommigen gewoon een verplichting. Ik heb ervoor gekozen om mezelf weer voor een studie in te schrijven. Het is weer spannend en even wennen. Lees je verder mee hoe ik dit allemaal ga ervaren?!

STUDIEBOL!

Studeren, ik wil weer beginnen met een studie. Ik mis alle uitdagingen aan een studie, namelijk o.a. het verdiepen in specifieke onderwerpen, onderzoeken, sparren met medestudenten, het analyseren, resultaten kunnen interpreteren, oplossingen aanreiken en het kritisch reflecteren. Alle radartjes in mijn hoofd op actief stellen en beginnen maar!

Oh, nee…. dit gaat niet zo makkelijk. Ik ben niet meer dat meisje dat losstaat van bepaalde verantwoordelijkheden en volledig voor zichzelf kan gaan. Nee, nee, ik ben onderhand al in de 30, getrouwd en een moeder van een leuke 7-jarige. Dit betekent dat ik niet zorgeloos een studie kan instappen. Is het onmogelijk om te studeren? Zeker niet! Ik zie het als een vorm van rijkdom, dat ik zelfs de luxe heb om- ook in deze situatie – te kunnen studeren.

Tja en zal alles gaan zoals ik wil? Nee, zeker niet, maar iedere uitdaging is er weer één om het beste uit mijzelf te kunnen halen. En eerlijk, iedere keer verbaas je jezelf weer als het lukt. Ik wil graag met jullie mijn pad delen dat ik ga bewandelen. Niet omdat ik interessant ben en weet hoe het moet, nee, totaal niet.. Ik wil het delen om samen ervan te leren. De slimmeriken zijn degenen die leren van de fouten van een ander! Beetje negatief, maar ik struikel redelijk vaak, niet erg, als ik maar weer opsta!

Ik krijg het benauwd!

Oke, ik heb een masterstudie gekozen. Ingeschreven. Gewacht. En ja, nu gaat alles opeens zo snel. De inschrijving is goedgekeurd, de boeken zijn opgestuurd. Nu begin ik het echt even spannend te vinden. Kan ik het wel aan? Kom ik wel uit de nieuwe stof? Ga ik het redden met mijn andere verantwoordelijkheden? Ga ik falen? Allemaal influisteringen die van alle kanten op alle momenten komen. Waarom kan ik dit niet als iets leuks zien? Als een nieuwe uitdaging? Voor wie doe ik dit? Ik doe dit voor mijzelf. Ik heb het nodig; ik zal de vruchten ervan kunnen plukken. Het blijft een innerlijke strijd. Ergens kijk ik ernaar uit dat de studie in september echt van start zal gaan. Ik moet het dan gewoon gaan ervaren en er voluit voor gaan. Waarom nu met zo veel gedachten en gevoelens lopen als ik er nog geen invloed op kan hebben? Tja, lastig. Even concreet mijn focus onder elkaar zetten:

 • positief denken;
 • hetgeen loslaten waar ik geen directe invloed op heb;
 • ik doe dit voor mijzelf;
 • het is iets leuks, waar ik zin in heb;
 • dat het niet gaat zoals ik wil betekent niet dat het niet goed is;
 • geniet ervan!

5 STUDIE PREPS

Hoe kan je, jezelf voorbereiden op een studie? Is wel handig om over na te denken alvorens de studie begint, dan dat je hiermee pas begint als je midden in de race zit! Want dan moet je van alles tegelijkertijd doen: plannen, voorbereiden, studeren, colleges volgen, samenwerkingen opzetten, e.d. Oke, hoe ga ik mij dus voorbereiden op mijn studie?

 1. Doelen stellen

Ik start met het stellen van doelen. Studeren doe je niet alleen om een diploma te halen, maar ook om er persoonlijke voortgangen en ontwikkelingen eraan over te houden.  Als je een studie kiest dan heb je ook voor ogen voor jezelf wat je daar mee zou willen bereiken. Het is raadzaam om doelen te stellen per onderdeel van je opleiding. Dit kunnen grote en kleine doelen zijn. Elk doel dat je behaald is weer een stap verder. En dat is een enorme motivatie om weer verder te willen gaan. Bij het opstellen van doelen kan je bijvoorbeeld nadenken over de volgende vragen:

 • Aan welke competenties zou je willen werken?
 • Wat zou je willen verbeteren aan je persoonlijk functioneren?
 • Waar wil je naartoe groeien?

2. Maak een planning

Ja, hier ontkomt niemand aan: een goed gestructureerde en realistische planning. Het vraagt heel veel van jezelf om je privéleven te combineren met een studie. Het kan zo veel makkelijker worden gemaakt door een goede planning. Maak voor jezelf duidelijk en plan voor jezelf wanneer je aan je studie wilt werken en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Dit kan zodra het rooster en de toetsingen duidelijk zijn. Bij aanvang van de studie wordt er vaak ook duidelijk gemaakt wat de algemeen verwachte studielasturen zullen zijn. Breng hiervan schematisch in kaart wanneer je tijd nodig hebt voor het lezen van de literatuur, uitwerken van opdrachten, samenwerkingsopdrachten, inleveren van opdrachten of het maken van examens. Een planning voorkomt onnodige werkdruk tijdens de opleiding en ben je een keer eerder klaar, dan is dat een cadeautje!

3. Zoek studiegenoten

Ga alvast kijken of je in contact kan komen met studiegenoten! Hiermee bestrijd je het syndroom van de ‘eenzame student’ en blijft het leuker en uitdagender om met de studie bezig te zijn. Dit kan via de communicatiekanalen van de studie zelf en anders via de socialmedia kanalen. Er zullen vast ‘lotgenoten’ te vinden zijn.

4. Praktische voorbereidingen

Er zijn verschillende praktische zaken die je vooraf kan oppakken, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

 • Zodra je jouw inloggegevens ontvangt van de opleiding, controleer deze direct en neem alle documenten en mededelingen betreffende jouw studie door;
 • bestel op tijd de literatuur;
 • zorg voor goed werkende digitale materialen;
 • het is handig om alvast te kijken waar je moet zijn, als je op locatie verwacht wordt;
 • zorg ervoor dat je voorzien bent van goed schrijfmateriaal;
 • e.d.

Jaaaa en je voelt je echt weer helemaal student als je op zoek gaat naar goed schrijfmateriaal! Ikzelf ben geslaagd bij de HEMA. Daar hebben ze mooi, stevig en smaakvol materiaal. Ja, het is ook leuk om een leuk gekleurd boekje open te slaan als je, jezelf weer moet buigen over zware stof. Ze hebben hele handige collegeblokken waar er al vaste tabbladen in opgenomen zijn. Zo houd je het allemaal geordend. Verder zijn de fijnschrijvers ook fijn om mee te schrijven: je hoeft niet hard te drukken op het papier waardoor je aan het einde van je zitting geen handpijn hebt! Neem eens een kijkje op hun afdeling school- en kantoorspullen. Je zal zeker slagen!

5. Beloon jezelf!

Na hard gewerkt te hebben om een resultaat te behalen, dan verdien je het zeker om iets leuks te doen! Beloon jezelf voor je inzet. Dit is een moment en een manier om jezelf even op te laden om daarna weer met frisse moed verder te gaan. Je blijft hierdoor gemotiveerd en houd je het langer vol!