Recepten

KOKEN & BAKKEN

KOKEN?! De passie voor koken en bakken zit in mij. Keukenkoningin? Uhm, niet echt, maar ik houd van lekker eten en heb daar ook zeker oog en smaak voor. Dit wil niet zeggen dat alles lukt, maar het is wel heel leuk om het te proberen en met en van elkaar te leren. De zoektocht in de keuken: doe je mee?

HELE KIP UIT DE OVEN

Ik ben helemaal fan van de oriëntaalse keuken! Nu heb ik een heerlijk recept van een vriendin mogen uitproberen. Na de eerste keer was het goed geslaagd en het beviel alle tafelgasten. Langzamerhand geef je hier en daar een eigen draai aan. Ik maak dit recept regelmatig. En weet je wat?! Het is een eenpansgerecht, dus lekker makkelijk en je kookt redelijk schoon!

Eerst even de kip schoonmaken! Hoe doen we dat?

Benodigdheden:

  • Natuurazijn
  • Citroen
  • Zout
  • Een bak
  • Water

1. Leg de hele kip in de bak en bewerk deze met de natuurzijn; citroen en zout. Wrijf overal goed langs en trek de verloren veren/haartjes eruit. Spoel ook in de binnenkant alle viezigheid weg. Als je denkt dat je de kip lekker schoon gescrubd hebt, spoel deze dan af met water. Je kippetje is schoon en klaar om gekruid te worden!

Benodigdheden:

  • 2x een rode ui snipperen
  • 2/3 deel bosje koriander snipperen

2. Vervolgens doe je de ui en koriander in een aparte bak dan de kip. We gaan hierin namelijk eerst het kruidenmengsel maken. Hierbij voegen we de volgende kruiden aan toe:

  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl witte peper
  • 1 ½ tl kerrie poeder
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el kipkruiden (hier zit vaak al veel zout in)
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el sweet chilli saus
  • Ongeveer 3 el olie

3. Al deze kruiden meng je met de ui en koriander tot een heerlijk kruidenmengsel. Proef zelf vervolgens even of er zout aan toegevoegd moet worden. Sommige kipkruiden bevatten veel zout en anderen minder.

4. Nu gaan we lekker het kippetje kruiden. Doe de kip in de bak van het kruidenmengsel en smeer ‘m lekker vol kruiden. Vergeet het ook niet onder de huid te marineren! Nu kan de marinade intrekken. Het is raadzaam om de kip een dag van te voren te kruiden en dan in de koelkast te laten rusten. De marinade heeft dan goed de tijd om in te trekken.

5. Kip bakken! Pak een pan en doe daar ongeveer 4 el olie in. Leg de kip met het kruidenmengsel in de pan en laat deze op een zacht vuurtje even bakken.

6. Ondertussen verwarm je water in de waterkoker. Na 10 minuten check je even en draai de kip om. Je laat deze nog even bakken en dan voeg je er kokend water aan toe. Het water moet net over de helft van de kip gevuld zijn. Deksel op de pan en laat de kip ongeveer tussen 45-60 minuten koken. Kijk tussendoor hoe het gaat.

7. Verwarm tussentijds de oven op 220 graden. De kip is heerlijk gaar en valt bijna uit elkaar.

8. Om een lekker knapperig korstje op de bovenkant van de kip te krijgen stoppen we deze nog voor ongeveer 15 minuten in de oven. Het kruidenmengsel is een heerlijke jus geworden, deze houd je in de pan. Nu kan je van alles er nog aan toevoegen: soms kook ik daar aardappelstukjes in mee/ olijfjes zonder pit/ abrikozen/ etc.

9. Als de kip een knapperig korstje heeft kan die geserveerd worden! Pak een groot bord, schenk eerst de jus erover uit en leg daar dan de kip op.

*TIP: het is lekker om er verse frietjes erbij te serveren en een rijke salade!

EETSMAKELIJK!

LINZENSOEP

Heerrrrlijk warm, kruiderig, vullend en ijzersterk soepje. Deze linzensoep is heel makkelijk te maken. En hoe vaker je ‘m opwarmt, hoe smaakvoller die wordt.

Benodigdheden:

  • 2 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote koppen rode linzen
  • 1,25 liter water
  • 1 grote tl komijnpoeder
  • 1 grote tl korianderpoeder
  • Zout en peper
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 tl kurkuma

Snipper 2 uien en 1 teentje knoflook. Doe dit in een pan en bak de ui mooi goudbruin. Doe er 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, zout, peper, 1 blokje kippenbouillon,  en 2 grote koppen rode linzen bij. Bak dit zachtjes een beetje op zodat de kruiden en linzen elkaar vinden. Doe er ongeveer 1,25 l water bij, 1 tl karkuma  (voor een mooie gele kleur) en zet het 40 minuten op hard vuur, laat het daarna nog ongeveer een kwartier door sudderen op wat lager vuur.  Je kan nu altijd nog kruiden naar eigen smaak toevoegen.

Ik maak de soep soms wat voller door er extra groenten aan toe te voegen en deze vervolgens te pureren. En een aardappel om de soep wat dikker te maken.

Het is een vullende soep, die je zo dun of dik kan maken als je wil. Je kan het als een volwaardige lunch serveren of als een bijgerecht tijdens de lunch of voor het diner.

BROOD MET ZATAR

Het deeg
Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 1 ½ zakje gist
  • 1 el suiker
  • 1 el zout
  • 2 el olijfolie
  • Ongeveer 2 ½ kop water (doe beetje bij beetje toevoegen, want het kan meer of minder zijn!)

Dit goed met elkaar mengen en kneden tot een mooie soepele deegbal. Besprenkel het daarna nog een beetje met olijfolie en kneed dit door. Laat het een uur rijzen in een bak afgedekt met een vochtige doek. Maak ongeveer 7/8 ballen ter grote van een mandarijn en laat het deeg dan nog even rusten. Maak met de deegroller mooie platte rondjes van ongeveer 1 cm dik.

Het beleg
Benodigdheden:

  • 3 el zatar
  • 5 el olijfolie

Meng de zatar en olijfolie in een bakje. Druk met je vingers kuiltjes in het brood en smeer het zatar mengsel bovenop. Bak nu de broodjes af in een pizzapan of de oven.

Beleggen: druk met je vingertoppen in het deeg, dit voorkomt dat er luchtbellen tijdens het afbakken erin komen. Smeer vervolgens het zatar mengsel op het deeg.

Met dit deeg kan je ook pita broodjes maken.

CHOCOLADE FUDGE TAART

Dit is volgens mij een recept van 24kichten die ik ooit heb opgeslagen. En lekerrrrrrr, alleen wel super machtig. Ben je een chocolade liefhebber? Wil je je hieraan wagen?! Schep dan wel een bescheiden stukje op!

Chocoladecake

Benodigdheden:

  • 300 ml water
  • 90 g cacaopoeder
  • 250 g bloem
  • 500 g suiker
  • 9 g zout
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 350 ml karnemelk
  • 130 g arachide-olie
  • 3 eieren

Fudgecrème

  • 500 g boter
  • 600 g poedersuiker
  • 400 g pure chocolade
  • 4 el cacaopoeder
  • 200 g crème fraîche

Extra nodig

  • 3 springvormen met een doorsnede van 24 cm

Verwarm de oven voor op 170 ºC. Breng voor de cake 300 ml water aan de kook, los er de cacaopoeder in op en laat afkoelen.

Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder met elkaar. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Voeg dit toe aan de bloem. Voeg de karnemelk, olie en eieren toe en roer tot een glad beslag. Meng vervolgens het cacaowater door het beslag en laat circa 1 uur rusten.

Vet de bakvormen in met een beetje boter. Bekleed de ingevette vormen met bakpapier en verdeel het beslag erover. Bak de cakes circa 50 minuten goudbruin en laat ze na het bakken afkoelen. Bewaar de kruimels.

Draai voor de crème de boter met de poedersuiker luchtig. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg de overige ingrediënten toe en laat circa 4 minuten draaien. Je kan de cake besmeren met de crème en de taart aanzetten met de achtergehouden cakekruimels of je doet de crème in een spuitzak en maakt vormpjes hiermee.

PAVLOVA

Meringue

Benodigdheden:

  • 6 eiwitten
  • 1 theelepel citroensap
  • 300 gram suiker

Garnering

Benodigdheden:

  • 500 ml slagroom
  • 4 eetlepels suiker (om de slagroom te zoeten)
  • 500 gram fruit (dit is naar wens)

Mix de eiwitten in een schone vetvrije kom met de citroensap stijf. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en mix totdat je pieken krijgt. Verdeel het eiwit op een bakplaat met bakpapier in verschillende hoopjes. Je kan eventueel ook kiezen om een grote pavlova te maken. Laat dit in een voorverwarmde oven van 110 graden 2 uur bakken.

Klop de slagroom zoals op de verpakking. Verdeel dit over de hoop(jes) meringue en beleg het met het fruit. Ik vind het ook heerlijk om wat aardbeiensaus over het fruit te laten afdruipen. Jammie!

MINI APPELCAKE

Benodigdheden:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 180 gram suiker
  • 190 gram boter
  • 4 eieren
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanille
  • 2 eetlepels melk
  • Appels (ongeveer 2 grote)
  • Rozijnen
  • Kaneel
  • Honing
  • Poedersuiker of amandelen
  • 12 vormpjes

Laat de oven voorverwarmen op 160 graden. Ik heb kleine plastic bakjes gebruikt, maar je kan ook de muffinvorm gebruiken. Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes, meng dit samen met de rozijnen en kaneelpoeder.

Als eerst smelt je de boter in een pannetje en dit voeg je samen in een bak met de suiker, vanillesuiker en eieren. Mix het tot een luchtige massa, tot het zich verdubbelt. Voeg er 2 eetlepels melk bij, mix even door, en voeg dan de bakpoeder erbij. Beetje bij beetje voeg je het meel erbij. Mix alles tot een glad beslag en als het nog niet goed is voeg je er nog wat meel bij.

Giet in alle vormpjes een beetje zodat de bodem tot de helft van je vingertop bedekt is. Bovenop het beslag leg je de stukje appels en rozijnen tot je het beslag niet meer ziet. Strooi kaneel over alle stukjes appel. Gier daarna de rest van het beslag over de appels/rozijnen/kaneel. Bedek alles goed met het beslag.

Laat de cakejes ongeveer 50 min. in de oven tot het mooi goudbruin kleurig is. Haal de cakejes uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Smelt ongeveer 1 ½ eetlepel honing in een pannetje en smeer dit over de bovenkant van de cakejes. Je kan er stukjes/schaafsel amandel overheen strooien (eerst even beetje verwarmen in een pannetje) of poedersuiker.

PANCAKES

Pancakes zijn heeeerrrlijk als ontbijtje!

Benodigdheden:

  • 200 gram meel
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 205 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 el boter
  • 2 el suiker

Klop in een schaal de eieren samen met de melk. Voeg vervolgens de boter toe en daarna de droge ingrediënten. De structuur van het mengsel lijkt op het beslag van cake.

Laat het beslag een kwartiertje rusten en begin dan met bakken. Neem hiervoor een anti- aanbaklaag koekenpan.

Verhit wat boter in de pan en maak hoopjes van ongeveer 2 volle eetlepels. Draai de pancake om wanneer je belletjes ziet verschijnen aan de bovenkant. Mogelijk: bestrijk elk pancake met wat boter na het bakken. En je kan met van alles en nog wat de pancakes opdienen: zelfgemaakte siropen, appelstroop, poedersuiker, jam, etc.

Tip: het is ook leuk om als een taartje te serveren. Maak dan de pancakes wat dunner en stapel ze op elkaar.

TZATZIKIE

Benodigdheden:

  • 500 ml Griekse volvette yoghurt
  • 1 komkommer
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel dille, gedroogd
  • 1 eetlepel na3na3, fijngehakt
  • ½ citroen,
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Was de komkommer goed en snijd beide uiteindes eraf. Rasp de komkommer in grove reepjes boven het vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Doe de yoghurt in een mengkom en knijp 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. voeg een eetlepel olijfolie toe. Strooi een eetlepel gedroogde dille uit over het mengsel. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer en mint door het mengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de zout moet je wel oppassen, dus doe dit beetje voor beetje en proef goed tussendoor!

Laat de tzatziki minimaal een aantal uur in de koelkast opstijven. Hierdoor trekken ook de diverse smaken beter in de tzatziki. Het beste kan je de tzatziki een avond van te voren maken. Druppel voor het serveren nog een beetje olijfolie over de tzatziki en serveer het met in stukjes gesneden Turks brood van de grill.

CHOCOLADETAART

De cake

Benodigdheden:

  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 el cacaopoeder
  • Mespunt zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 ml kokend water
  • 150 gram gecondenseerde melk (koffiemelk)
  • 2 losgeklopte eieren

Bekleed de ingevette springvormbodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 °C. Neem 225 g zelfrijzend bakmeel en zeef deze in een bak. Zeef daarbij 4 el cacaopoeder en een mespunt zout. Doe 100 g boter, ongeveer 100 g pure chocolade (72%), en 100 ml kokend water in een pan. Voeg hierbij 150 g gecondenseerde melk toe. Verwarm dit op een laag vuur tot een gladde massa. Haal het van het vuur en voeg het toe aan de kom met het bakmeel etc. Roer dit tot een stevig geheel en roer er dan 2 losgeklopte eieren door. Schenk dit in de ingevette vorm en bak het ongeveer 50 minuten te midden van de oven. Controleer of die klaar is met een satéprikker. Als hij droog blijft is de taart gaar. Laat de cake nu een halfuur afkoelen in de vorm, daarna laat je de cake 1 ½ uur afkoelen uit de vorm. Als de cake goed is afgekoeld kan je ‘m horizontaal door midden snijden (voor de vulling).

De vulling

Benodigdheden:

  • 250 gram verse aardbeien
  • Sap van halve miloen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 3 agar agar
  • 200 ml. slagroom
  • 1 zakje Klop-Fix

(aardbeienmousse): Pureer in een bak 250 gram verse aardbeien met sap van een halve limoen en 100 g fijne kristalsuiker. Doe ongeveer 3 agar agar (vervanger voor gelatine) platen in heet water oplossen en daarna even laten afkoelen. Meng deze met het aardbeien mengsel en laat dit ongeveer 15 min. in de koelkast staan. Klop ondertussen 200 ml. slagroom stijf en voeg hierbij Klop-Fix en meng dit samen met het aardbeien mengsel. Laat het nu goed opstijven in de koelkast (ongeveer een 1 uur a 1 ½ uur). Het mag niet te dik worden, want dan kan je het niet goed uitsmeren tussen de taart.

Benodigdheden:

  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje Klop-Fix
  • 100 gram melk chocolade

(chocolademouse) : Doe 250 ml slagroom in een pan op het vuur verhitten, tegen de kook aan maar het mag niet koken! Snij 100 g melk chocolade en doe het in een stevige kom. Doe de verhitte slagroom erbij, en laat de chocolade al roerend smelten door de slagroom. Klop het nu tot een glanzend geheel en voeg er een zakje Klop-Fix bij. Laat het even in de koelkast afkoelen en klop het dan nog iets steviger en laat het dan ongeveer 1 1/2 uur opstijven in de koelkast.

De garnering

Benodigdheden:

  • 250 ml slagroom
  • 2 tl suiker
  • 1 zakje Klop Fix

Klop 250 ml slagroom stijf, voeg onder het kloppen 2 tl suiker en 1 zakje Klop-Fix (slagroomversteviger). Klop de slagroom lekker stevig en doe het dan in een slagroom spuit en versier de taart ermee.

Om de chocoladefiguurtjes te maken moet je chocolade laten smelten op de au bair marie manier . Smeer het uit op een stuk bakpapier. Laat het dan hard worden in de koelkast, en vervolgens kan je er leuke figuurtjes uitsnijden

RENDANG

Yes, heerlijk, Rendang een gerecht dat in Indonesië en Maleisië geserveerd worden. Ik heb het vaker gegeten en iedere keer smaakte het anders; wel alle keren even smakelijk en vol kleuren, geuren en smaken!

Ik heb nu een recept gebruikt van van Beaufood; dit was echt heerlijk! De rendang had een fris randje (waarschijnlijk door de hoeveelheid citroengras) en dat maakte het gerecht iets minder zwaar. Ik houd van een heerlijke volle jus, dus ik heb deze niet drooggekookt. Hierbij verwijs ik door naar het recept van Beaufood: https://beaufood.nl/de-allerlekkerste-indonesische-rendang/. De rendang is heerlijk om te serveren met Nasi goreng. Ik ben benieuwd naar andere recepten en het liefs naar authentieke familierecepten. Laat vooral een berichtje achter en ik ga aan de slag!

LUCHTIG MANGO-PASSIEVRUCHT TOETJE?!

Een luchtig lekker fris toetje? Dan moet je zeker dit recept proberen! De ingrediënten lijken zwaar en zoet, maar het is een goede samenstelling. Smullen! Vind het recept hier: https://funkyfoodbyniki.nl/eton-mess-met-witte-chocolade-mango-passievrucht/.

coming soon…